Venetia live webcam Harta turistica Venetia

Google Maps: Venice, Italy
Regiunea Veneto, este subdivizata in 6 provincii: Belluno, Padova, Rovigo, Treviso, Venezia, Verona si Vicenza, capitala si principalul oras al regiunii și al Italiei nord-orientale, Venetia, fiind inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Venetia (Venezia), supranumita Regina Adriaticii, Orasul Apelor, Orasul Podurilor sau Orasul Luminilor, inscris inca din anul 1979 in Patrimoniul Mondial al UNESCO, este amplasat in laguna sarata a Marii Adriatice, pe aproape 5 km de pamant, si este impartita in 6 cartiere (Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio şi Castellose). Harta turistica Venetia

Principalele cai pe apa sunt Canal Grande, care serpuieste din Piata San Marco spre marginea orasului si imparte in doua orasul trasand un S, al doilea, Canale della Giudecca, separa centrul vechi de insula Giudecca. De-a lungul Marelui Canal pot fi admirate unele dintre cele mai frumoase palate din Europa, ridicate de bogatii negutatori venetieni.

Piata San Marco, considerata "centrul centrului" orasului, este una dintre cele mai frumoase din lume, si atrage un numar imens de turisti pe intreaga perioada a anului. Aici se gaseste Bazilica San Marco, Palatul Ducal si clopotnita bazilicii. Alt simboluri si monumente ale orasului sunt Podul Rialto, Arsenalul, Bazilica Santa Maria della Salute şi Bazilica Santa Maria Gloriosa dei Frari.

Despre "minunatul oras-insula" a povestit Goethe in 1796 in prima sa carte, iar patru ani mai tarziu, la prima vizita aici, l-a numit "un cuib de piatra si de apa". Venetia, perla nordului Italiei, cu nenumaratele sale canale si poduri care nu lasa indiferenti milioanele de vizitatori care vin anual aici, este saturata de arta si cultura. La fiecare pas gasesti aici opere arhitectonice de o frumusete rara care adapostesc in interior bijuterii artistice.Cand Lordul Byron a ajuns in Venetia, in anul 1810 "Regina Adriaticii" se afla deja in declin de multi ani. Desi incantat de frumusetea orasului, poetul descrie palatele sale ca "prabusindu-se spre mal".

Declinul Venetiei a inceput la sfarsitul secolului al XV-lea, atunci cand Portugalia a deposedat-o de monopolul asupra comertului cu mirodenii. Un deceniu mai tarziu, Liga din Cambrai a pus capat autoritatii Venetiei asupra oraselor din Italia. Dar cu toate ca Venetia s-a aflat pe o cale descendenta pentru mai bine de cinci secole, ea ramane in analele istoriei culturii ca unul dintre cele mai spectaculoase orase.

Nu numai turistii au fost captivati de frumusetea ei. Timp de secole, orasul a inaltat pe noi trepte de inspiratie numerosi poeti, pictori si scriitori. Proust, James, Waugh sau Hemingway sunt doar cativa dintre scriitorii care au considerat-o irezistibila. Putine orase din lume se pot mandri cu o scoala de pictori mai talentati si mai prolifici, de la Bellini si Giorgione, la Tizan si Tinoretto, Tiepolo sau Guardi.

Construita pe mai mult de 100 de insulite sustinute de milioane de pari din lemn si legate de 400 de poduri, Venetia este singurul oras din lume care este construit in intregime pe apa. Marele avantaj al acestui fapt, in afara de farmecul estetic, este absenta masinilor. Marele dezavantaj este faptul ca orasul este amenintat in permanenta de inundatii. Exista intotdeauna sentimentul ca odata ce ti-ai intors spatele, toata aceasta splendoare fragila, dar vibranta adica insulele, locuite odinioara de cei fugiti din calea hoardelor hunului Attila, se vor prabusi si vor disparea asemeni unui miraj in mare. Ca o ironie a sortii, cel mai recent dezastru al Venetiei nu a fost cauzat de apa, ci de foc, cand in ianuarie 1996, la Fenice, teatrul de opera unde operele lui Verdi au fost interpretate pentru prima data, a ars pana in temelii. Reconstructia lenta si migaloasa a operei, s-a terminat in 2003, iar in 2004 Traviata a fost interpretata din nou in micul teatru, dupa o intarziere de cativa ani.

Obiective turistice Venetia - Canal Grande

"Grandioasa sosea a Venetiei" dupa cum descria prozaic Henry James Canal Grande, strabate orasul pe o lungime de 3,5 km. Aceasta artera principala este flancata de palate colorate, realizate indeosebi intre secolele al XIII-lea si al XVIII-lea, intr-un amestec de stiluri: bizantin, gotic, renascentist si baroc.

Cea mai buna modalitate de a vedea canalul este sa inchiriati o gondola de langa San Marco. Thomas Mann, care a spus despre gondolele din Venetia ca sunt negre cum numai sicriele mai sunt pe lumea asta, gasea ca scaunele lor sunt cele mai moi, mai luxoase si mai relaxante din lume.

Pornind din San Marco, intrarea in canal este marcata pe malul stang de mareata biserica in stil baroc, proiectata de arhitectul Baldassare Longhena si ridicata drept multumire pentru salvarea orasului de ciuma in anul 1630. In aceeasi parte e Palazzo Venier dei Leoni, care gazduieste colectie de arta moderna Guggenheim. Operele de arta din salile si gradinile palatului apartin regretatei Peggy Guggenheim, patroana a artei americane care a trait aici. Picturi ale unor nume legendare precum Picasso, Braque, Kandisnsky si Bacon sunt expuse alaturi de un mare numar de opere suprarealiste, preferatele lui Peggy Guggenheim. Operele sale, impreuna cu cele semnate de Dali, Magritte, Jackson Pollack si Kooning, printre multi altii, le puteti admira pe toate aici. Palazzo-ul din secolul al XVIII-lea a fost construit pentru familia nobiliara Venier, si a fost poreclit Nonfinito, deoarece cladirea a fost neterminata, intrucat constructia nu a progresat mai sus de primul etaj. Acesta constituie totodata un decor splendid pentru colectie, cu o gradina superba si o curte in care erau candva tinuti lei inlantuiti, de unde si numele "dei Leoni".

Pe malul drept, vizavi, se afla Palatul Corner della Ca' Granda, o resedinta renascetista pe trei nivele, construita de Sansovino, care acum este biroul judecatorului orasului.Primul pod care trece peste canal este cel din lemn, Ponte dell' Accademia, construit in anul 1932, initial realizat doar pe o perioada scurta, dar mentinut datorita solicitarilor. A fost numit asa dupa Galleria dell' Accademia, adapostita de fosta Scuola della Carita. Aici se afla cea mai valoroasa colectie de picturi venetiene din lume, cu lucrari de Mantegna, Bellini, Giorgione, Carpaccio, Tizian, Tinoretto, Veronese, Tiepolo, Guardi si Ganaletto, toate aranjate in ordine cronologica. Mai in jos, pe aceeasi parte, se afla impozantul palat baroc al Ca' Rezzonico, care gazduieste un muzeu al Venetiei din secolul al XVIII-lea. Camerele impunatoare sunt bogat decorate cu picturi mobile si firesce datand in aceasta perioada. Aici a murit, in anul 1889, poetul Roberg Browning.Richard Wagner a locuit in cel de al doilea dintre cele doua palate gotice, Palazzi Giustinian, de pe malul stang, atunci cand a compus cel de-al doilea act al operei Tristan si Isolda, intre anii 1858-1859. Vizavi, Palazzo Ca'Foscari, este un palat din secolul al XV-lea, construit in stilul gotic venetian, numit astfel dupa o faimoasa familie din secolul al VB-lea, care a initiat numeroase atacuri ale venetienilor asupra peninsulei.

Dincolo de pontonul-debarcader de langa Sant'Angelo, pe malul drept, Palazzo Corner Spinelli a fost proiectat in timpul perioadei de inceput a Renasterii in stilul lombardic, de catre Conducci. Dincolo de urmatorul canal, Palazzo Grimani, acum Curtea de Apel, este o capodopera a Renasterii tarzii, care apartine lui Sanmicheli.Drept in fata se afla cel mai faimos pod, Ponte di Rialto, care se arcuieste peste canal. Fosta pasarela din lemn se prabusise, necesitand ridicarea unei constructii de piatra mai impozante. Antonio de Ponte, unul dintre remarcabilii artisti care si-au disputat incredintarea acestei lucrari, a supravegheat constructia sa intre anii 1588-1592. Podul, prevazut cu balustrade, are doua randuri paralele de magazine inghesuite, care vand masti, suveniruri, articole din piele si din matase.

Webcam Live Venetia
camera web cu vedere la Canal Grande si Podul RialtoCel mai frumos palat in stil gotic din Venetia, Ca'd'Oro, este situat pe partea dreapta a canalului, langa primul debarcader de dincolo de pod. In 1420, cand a fost construit de nobilul Marino Contarini, a fost acoperit in foita de aur, de unde si numele de "Casa de aur". In interior, galeria de arta Giorgio Franchetti cuprinde o colectie variata de picturi, fresce si sculpturi.Putim mai incolo, pe malul stang, se afla palatul baroc Ca'Pesaro, o alta capodopera a lui Longhena care gazduieste Galleria d'arte Moderna si Museo Orientale. Ultima cladire demna de mentionat, inainte de cea a garii, este Palazzo Vendramin-Calergi, unul din cele mai minunate palate renascentiste, construit de Mauro Conducci. Aici a murit Wagner in 1883.

Obiective turistice Venetia - Piata San Marco

Situata in inima Venetiei, Piazza San Marco (Piata Sfantului Marcu), descrisa de Napoleon drept cel mai elegant salon din Europa, reprezinta cel mai grandios punct de atractie din Venetia. Cu porumbeii sai, cafenelele si magazinele sale exotice, ea este centrul Venetiei turistice. La un capat al pietei, ghemuita asemeni unei reptile amfibiene enorme, Basilica di San Marco isi invita vizitatorii la explorarea interioarelor sale misterioase.

O particulitate remarcabila a acestei piete o constituie Campanila - turnul clopotniță al Bazilicii Sfântul Marcu, unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale orașului. Un alt turn aflat in aceasta piata este Torre dell' Orologio, proiectat de Coducci in anul 1496. In varf, doi mauri din bronz bat ora exacta.

Invecinata cu piazza si prelungindu-se spre apa, se afla Piazzetta San Marco. Pe partea dreapta, cum stati cu fata spre laguna, se afla Libraria Sansoviniana. Palladio, cel mai mare aritect al Italiei, considera aceasta cladire drept una dintre cele mai frumoase cladiri construite vreodata, chiar din vremurile stravechi.La capatul dinspre laguna al Piazzettei se afla doua columne inalte, realizate in secolul al XII-lea. Una e incununata de un leu inaripat, sombolul Venetiei, iar cealalta, de o statuie a Sfantului Teodor, primul patron spiritual al orasului.

La inceput o piata, aceasta zona a devenit mai apoi cunoscuta ca loc de adunare a politicienilor care asteptau incaperea intrunirilor. Si executiile publice obisnuiau sa aiba loc intre cele doua coloane. Dincolo de apa se afla unul dintre cele mai importante puncte de reper din Venetia - maiestuoasa Biserica San Giorgio Maggiore, care se inalta pe o insulita cu acelasi nume. Aceasta capodopera clasica a lui Andrea Palladio are un interior imens din piatra alba, in care se afla opere de arta de Tintoretto si o clopotnita din care, in zilele senine, se vad chiar si Alpii.

Obiective turistice Venetia - Bazilica San Marco

Basilica di San Marco poarta numele evanghelistului Marco, ale carui ramasite pamantesti au fost recuperate de venetieni din Alexandria, in secolul al IX-lea. Carmuitorul de atunci al orasului, dogele Giustiniano Participazio, a construit in acest loc o biserica pentru a adaposti osemintele. Aceasta insa a fost distrusa de un incendiu un secol mai tarziu si a fost inlocuita, la sfarsitul secolului al XI-lea, de edificiul urias pe care-l vedem azi.Fatada somptuoasa are cinci arcade decorate cu mozaicuri sclipitoare. Singurul mozaic original, aflat la intrare, ultimul pe stanga, ne da o idee despre infatisarea bazilicii din secolul al XIII-lea. Deasupra arcadei principale se afla reproduceri dupa faimosii cai din bronz, considerati a fi vechi opere romane sau elene din secolele al III-lea sau al IV-lea, furate de venetieni din Constantinopol in 1204. Ei au fost adusi la Paris de catre Napoleon in 1979 si inapoiati in 1815, iar acum se afla in interiorul bazilicii, protejati de porumbei si poluare.Interiorul bazilicii, in forma unei cruci grecesti, se presupune ca a fost inspirat de Biserica Apostolilor din Constantinopol. Deasupra coloanelor naosului, mai mici, aliniindu-se pe bratele crucii, se afla galeriile pentru femei, sau matronei. Atmosfera somptuoasa din interior este sporita de decoratiunile peretilor: placi de marmura acopera partea de jos, in timp ce mozaicuri din aur impodobesc boltele, arcadele si cupolele. Urmand un plan iconografic complex, mozaicurile acopera o suprafata de 4.000 metri patrati, ceea ce face ca biserica sa mai fie numita si Basilica d'Oro.Printre numeroasele giuvaeruri aflate in aceasta biserica se afla si Pala d'Oro, o bijuterie de aur, alaturi de obiecte artistice bisericesti smaltuite pentru altar, ce dateaza din secolul al X-lea. Trezoreria gazduieste o colectie inestimabila de obiecte de aur si argint din Imperiul Bizantin.

Muzeul Marciano, la care se ajunge pe scarile abrupte care pornesc de la nartexul de la intrare, permite o buna viziune a intregului interior, in timp ce terasa in aer liber de dincolo de muzeu ofera o panorama extraordinara a intregii pieti San Marco.

Obiective turistice Venetia - Palatul Dogilor

Palazzo Ducale flancheaza partea de est a Pietei San Marco , somptuoasa cladire, dupa cum a descris-o Byron, este cel mai maret si mai remarcabil exemplu de constructie in stil gotic din Venetia. Resedinta oficiala a dogilor si sediul guvernului in timpul republicii, palatul este acum o dovada elocventa a puterii si pompei Venetiei din perioada sa de glorie.In interior, cele trei aripi ale palatului scot la iveala o multime de camere si sali grandioase. Cea mai mare dintre acestea este Sala del Maggior Consiglio. Colectia de arta de aici ofera o anticipare a numeroaselor comori artistice raspandite in tot orasul, in special opere ale celor doi giganti venetieni - Jacopo Comin zis Tintoretto si Paolo Veronese.

Una dintre picturi, "Paradisul" pictata de Tintoretto, a fost timp de mai multi ani cea mai mare pictura din lume, o alta capodopera fascinanta este considerata "Rapirea Europei" a lui Veronese, situata in Anticollegio.Langa palat se afla fosta inchisoare ducala. Odata judecati si condamnati, prizonierii erau condusi spre celula pe acest pod ingust, acoperit. Cum aceasta le oferea prizonierilor ultima licarire de libertate, el a fost numit Puntea Suspinelor - Ponte dei Sospiri. Indiferent cat de trist a fost rolul sau initial, podul are acum un aer romantic, si este preferat de tinerii indragostiti, care se saruta sub pod (de obicei intr-o gondola), deoarece se spune ca astfel dragostea lor va dura.

Un tur al palatului ducal e perfect completat de o pauza de cafea. Cea mai faimoasa cafenea este cea a lui Florian, de ani de zile loc de intalnire pentru lumea moderna din Italia. Cea a lui Quadri, situata vizavi, a fost preferata de austrieci atunci cand au ocupat Venetia, in secolul al XIX-lea.

daca doriti sa adaugati/eliminati o camera web pe/de pe site contactati-ne

Name

Email *

Message *