Harta turistica Turcia Obiective turistice Turcia

Google Maps: Turkey

Turcia şi mai ales Riviera Turceasca este foarte populară din punct de vedere turistic. În anul 2007, staţiunile turistice situate pe litoralul nisipos de aproape 8000 de kilometri al Mării Egee şi al Mării Mediterane, au fost vizitate de aproape 19 milioane de turisti. Turcia este renumită pentru plajele cu nisip şi cu apa mării turcoază, pentru comorile sale unice din antichitate, pentru bogăţiile naturale, pentru ospitalitatea pe care locuitorii săi o arată faţă de turişti, dar şi pentru bucătăria sa, care deţine unul dintre locurile fruntaşe în lume. Mulţumită condiţiilor meteorologice favorabile, sezonul de vară aici începe pe la sfârşitul lunii aprilie şi în unele locuri ţine aprope până la sfârşitul lui octombrie. Cel mai vizitat oraş şi totodată staţiune turistică este Antalya, după care urmează Alanya, Kemer, Marmaris, Fethiye, Bodrum şi Cesme. În afară de oraşele de pe alungul rivierei, o altă destinaţie foarte populară in Turcia este Istanbul, capitala culturală a ţării, faimoasă nu numai din cauza bogăţiei culturale şi a numeroaselor obiective turistice antice, medievale şi noi, ci şi pentru multitudinea restaurantelor, paburilor şi locurilor de distracţie . Alte obiective turistice agreate din Turcia sunt: Oraşele vechi Izmir, Troja, Efes, Pamukkale şi Kappadokia – faimos pentru aranjamentele de case subterane din peşteră. Harta rutiera Turcia

Orasul antic Hierapolis - Terasele PamukkaleRegiunea Aegean pe valea raului Menderes: Despre acest loc vorbesc acum ruinele orasului Hierapolis, construit aici cu foarte mult timp in urma, Ruinele de la Hierapolis ( ruinele, intr-adevar romane, cuprind: termele, un teatru pentru 12000 de vizitatori, cimitirul si templul) din Anatolia de Vest la sud de orasul turcesc Denzil, concureaza cu minunile naturale, terasele din piatra Pamukkale, care in limba turca poarta numele de "Castelul din Bumbac". Apa unor izvoare calde curge aici pe o lungime de 2700 de metri si o latime de 300 de metri, peste trepte, precum intr-o uriasa fantana romana, si a creat aici peste calcar adevarate bazine cu margini de stalactite care arata ca niste cosite din bumbac. In Patrimoniul UNESCO din anul 1988.

Parcul National Goreme - TurciaCa si cum amintirea despre perioada in care ne duceam traiul in pesteri nu-i paraseste pe oameni, la circa 150 de km de Ankara, eroziunea a transformat un platou de tuf in forme bizare. In special marele con, care a luat nastere in acest fel, i-a ademenit pe constructorii si artistii bizantini sa taie in piatra locuinte, case, chiar si biserici si sa le impodobeasca cu fresce. Monumentele fantastice din evul mediu au fost incluse in Patrimoniul UNESCO din anul 1985.

Moscheea Selim - EdirneSelim al II-lea a fost preocupat de ridicarea unei moschei imperiale, dar negasind un loc potrivit la Istanbul si-a oprit atentia asupra resedintei de vara, Edirne. Locul ales, un oras frumos inconjurat de pajisti si paduri si strabatut de rauri limpezi, a fost si pe placul arhitectului Sinan, care a lucrat la aceasta constructie vreme de sase ani, intre 1569-1575. Cele patru minarete ale ei, cu o inaltime de 80 de metri, se ridica falnic deasupra orasului si sunt considerate cele mai inalte din lume, cupola cu un diametru de 31 de metri, are o inaltime de 43,5 metri, piloni puternici, impodobiti cu decoratiuni si arcuri rotunde in interior, o sustin si compartimenteaza spatiul ce apare in crepusculul evlavios.

Hagia SofiaHagia Sofia (Sfanta Sofia), fosta catedrala a Patriarhiei de Constantinopol, transformata apoi in moschee, este astăzi muzeu în Istanbul,si reprezinta una din principalele atractii turistice din Turcia. Prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare, în 325 dar a ars într-un incendiu în anul 404. Reconstruită de Theodosiu al II-lea în 415, biserica a fost din nou arsă, în timpul Răscoalei Nika din 532. Clădirea şi-a primit forma finală în 537 sub împăratul Iustinian I. Era foarte importantă pentru Ortodoxismul timpuriu şi pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectură bizantină. Interiorul său decorat cu mozaice, coloanele de marmură şi acoperişul sunt de o mare importanţă artistică. Templul însuşi era atât de bine decorat artistic încât se crede că Iustinian ar fi zis "Solomon, te-am depăşit!". Cupola centrală e o adevărată minune arhitectonică, atât prin mărimea ei (diametrul de 31 m), cât şi înălţimea la care e ridicată (54m), datorită căreia pare suspendată în văzduh, luminată de cele 40 ferestre de la baza ei. Catedrala era o construcţie remarcabilă, domul este unul dintre cele mai mari, cu doar câţiva centimetri mai mic decât domul Pantheonului. Sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului a dat ordin ca Sfânta Sofia să fie transformată în moschee. Legenda spune că pe unul din pereţii albi s-a păstrat amprenta palmei pline de sânge a sultanului.

Muzeul Mevlana din KonyaCa turist, odată ajuns în Konya, este destul de uşor să ajungi la muzeul vizitat zilnic de mii de pelerini veniţi din toate colţurile lumii, musulmani sau de alte religii. „Este suficient să privească cerul şi în faţa lui se va profila o turlă conică ascuţită, strălucitoare, simbolul religiei islamice, cu semiluna din aur masiv”, scrie şi Gulten Abdula în lucrarea sa „Mevlana - spirit universal”. Muzeul Mevlana din Konya adăposteşte, pe lângă mormântul marelui filozof şi al tatălui acestuia, mormintele celorlalţi membri din familie dar şi ale unor sultani şi viziri selgiucizi. În total sunt 65 de morminte, acoperite cu mătăsuri şi catifele frumos brodate. La Konya, capitala Imperiului Selgiucid, Mevlana şi-a trăit o bună parte din viaţă. Aici el a fost muftiu şi primul director al primei şcoli deschise în Konya. Mevlana Celaleddin Rummy s-a născut la 30 septembrie 1207 şi a decedat la 17 decembrie 1273.

Canakkale este situata pe partea asiatica a stramtorii Dardanele, acolo unde aceasta are latimea de doar 1 km. Stramtoarea Dardanele separa continentele Asiei si Europei si leaga sudul Marii Egee cu nordul Marii Marmara, prin aceasta stramtoare a trecut Alexandru cel Mare in campania sa impotriva imparatului Persiei. In vremuri antice orasul Çanakkale se numea Hellespontos sau Dardanelles si, datorita locatiei pe pasajul care uneste cele doua mari, orasul o istorie si o cultura deosebit de bogate. Principalele obiective turistice: Vechea cetate a Troiei este situata la 15 km spre sud, calul din lemn utilizat in filmul "Troia" a fost donat orasului Çanakkale, si se afla la doar 2 minute de mers spre est din portul de feriboturi. Gallipoli Battlefields - zona din timpul primului razboi mondial, unde in 1915, Mustafa Kemal, (primul presedinte al Republicii Turce), i-a aparat pe aliati. In timpul campaniei de noua luni mai mult de 250000 de soldati si-au pierdut vietile pe ambele fronturi.

daca doriti sa adaugati/eliminati o camera web pe/de pe site contactati-ne

Name

Email *

Message *