Cele 7 Minuni ale Lumii Moderne



Cele 7 minuni ale lumii moderne au fost desemnate in cadrul unui concurs controversat, nerecunoscut de UNESCO. Concursul a fost initiat de cineastul elvetian Bernard Weber dupa distrugerea in 2001, in Afganistan, a uriaselor statui ale lui Buddha la Bamiyan. Organizatorii competitiei au declarat ca aceasta a fost o sansa de a ridica aria culturala globala si de a recunoaste realizarile unor societati din afara Europei si a Orientului Mijlociu:

1. "Marele Zid Chinezesc" Este atât de mare, încât este unicul obiect făcut de om care poate fi văzut cu ochiul liber din spațiu. Un film documentar despre acest monument atât de vechi, încât secretele sale au fost descoperite abia acum, printr-o colaborare fără precedent între agențiile chineze, NASA și echipa de filmare a Discovery Channel. Marele Zid Chinezesc este mărturia fără egal a abilității omenirii de a dobândi lucruri ce par imposibile. Trei mii de ani de istorie sunt îngropați în temeliile și ruinele care se întind pe mai bine de 6000 de kilometri, aproximativ aceeași distanță de la Miami la Polul Nord.

2. "Cetatea Petra" Orasul stanca, cum se mai numeste, este un important vestigiu din Iordania, construit in perioada Regatului nabateean. Sapat in piatra roz, complexul arheologic este situat intr-un canion adanc, iar accesul in oras se face printr-un splendid defileu colorat in 11 nuante naturale.



3. Statuia lui Iisus Mantuitorul - Statuia lui Cristos, care are o inaltime de 38 de metri si masoara de la o mana la cealalta aproape 30, a fost construita in varful muntelui Corcovado si a devenit un simbol al orasului Rio de Janeiro si al ospitalitatii brazilienilor care primesc vizitatorii cu bratele deschise.



4. "Machu Picchu" - Ruinele orasului Machu Picchu, in traducere "Vechiul munte", redescoperite in 1911, sunt unele dintre cele mai frumoase si enigmatice locatii stravechi din lume. Desi asezarea a fost construita de incasi in secolul al 15-lea, legendele indica ca locul a fost adorat ca fiind sacru din cele mai vechi timpuri.



5. Colosseumul din Roma este un amfiteatru urias, care a fost construit, in secolul I d.H., pentru gloria Imeriului roman. Astazi, desi se cunosc cruzimile luptelor de gladiatori si ale jocurilor organizate in monument, aproape toate stadioanele de sport imita structura Colosseumului. Colosseumul este probabil cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman. Cunoscut iniţial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcţie a vremurilor sale şi astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat. Spectatorii se delectau privind luptele dintre gladiatori, tot aici prizonierii din războaie erau puşi să lupte între ei sau cu animale sălbatice. Împăratul Vespasian, fondatorul dinastiei Flaviane, a început construcţia Colosseumului în anul 72 d.Hr.. Aceasta a fost încheiată în anul 80 d.Hr., la un an după moartea lui Vespasian. Uriaşul amfiteatru a fost construit în locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero în centrul Romei, care includea de asemenea şi Domus Aurea, cât şi statuia Colossus. Această gigantică statuie a lui Nero, de 36 de metri înălţime, care îl prezenta pe împărat în chip de zeu al soarelui a dat numele actual al construcţiei - Colosseum. Statuia, amplasată lângă amfiteatru, a fost demolată ulterior. Nu numai statuia, dar şi amfiteatrul ofereau o privelişte grandioasă. În formă de elipsă, cu axa mare de 186 m, axa mică de 150 m, avea un perimetru de 520 m si o înălţime de 55 m, oferind locuri pentru aproximativ 50000 spectatori. Fundaţia pe care a fost construit avea 12 metri grosime.


6. "Mausoleul Taj Mahal" Construit din marmura alba, monumentul este privit ca bijuteria artei musulmane din India. Templul Taj Mahal (Palatul lui Taj), cel mai grandios monument de arhitectura de pe teritoriul Indiei, a fost construit de imparatul mogul Khurram, supranumit Shah Jahan, pentru a adaposti trupul iubitei sale sotii, Mumtaz Mahal.


Constructia spectaculosului monument funerar a inceput in 1642 si a fost nevoie ca peste 20.000 de muncitori sa lucreze timp de 22 ani pentru a ridica edificiul decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia si perle din Oceanul Indian. Legenda spune ca proiectul a fost facut de celebrul arhitect turc Ustad Isa Khan, caruia, la sfarsitul lucrarilor, imparatul a ordonat sa ii fie taiata mana dreapta pentru a nu mai putea inalta vreodata o constructie care sa rivalizeze in frumusete Taj Mahal-ul.

7. "Chichen Itza" Cel mai renumit oras-templu maias, a fost un important centru politic si economic al civilizatiei Maya. Structura variata - cu piramida lui Kukulkan, Templul Chac Mool, Piata celor o mie de coloane si "Terenul de joaca al prizonierilor" - poate fi admirata si astazi. Piramida insasi a fost ultima constructie si, de altfel, si cea mai impresionanta dintre toate templele maiase. Complexul cu o mie de coloane de la Chichen Itza, ruinele unui locas de cult maya se afla in nordul peninsulei Yucatan. Sase sute de resturi ale coloanelor inconjoara aici "Templul Razboinicilor" spre care duce in sus o scara foarte larga. Fosta cetate maya de la Chichen-Itza, Mexic, a fost construita in anul 800 d.H. Principala structura din Chichen Itza este Castillo (Piramida lui Kukulkan), o piramida cu baza patrata si un templu in varf. Ea constituie centrul cetatii si reprezenta "locul de langa rai, unde salasluiau zeii".


Piramida a fost construita in asa fel incat, in timpul echinoctiilor, soarele la apus arunca o umbra semanand perfect cu cea a unui sarpe, coborand pe treptele dinspre nord ale constructiei. Sarpele este reprezentarea alegorica a zeului Kukulcan - la mayasi sau Quetzalcoatl - la azteci (nume insemnand „sarpele cu pene”) asimilat ulterior de populatiile Americii Latine lui Iisus Hristos. Vizualizati acest efect accesand acest link: www.world-mysteries.com/tok_anim1.gif Piramida este o reprezentare, in primul rand a "Muntelui Sarpelui", locul unde, conform credintei Maya, a avut loc prima Creatie. Mari matematicieni, (au introdus cifra 0 in sistemul matematic) mari astronomi si mari arhitecti, mayasii au impletit toate cunostintele lor stiintifice si sistemul lor social in marea constructie a Piramidei. In fapt, piramida este un calendar solar cu 365 de zile, numarate in cele 365 de trepte. Incinta era perfect "sonorizata", astfel ca sunetele scoase in varful piramidei, chiar in soapta, pot fi auzite de jos.


Din ansamblu mai fac parte "Observatorul", (aici faceau preotii calcule calendaristice pe baza pozitiei soarelui),"Platforma Vulturului si a Jaguarului", Templul Barbatului cu Barba", si alte constructii sacre. In Patrimoniul UNESCO din anul 1988.

Webcam live partii schi Romania