Epava Evanghelia Costinesti

Webcam Live Costinesti

camera web online cu vedere la Epava Evangelia



Punct de reper important si simbol al stațiunii de la malul Mării Negre, Epava Evanghelia de la Costinești, aflata intr-o degradare continua s-a rupt în două in urma unei furtuni, pupa vasului fiind scufundata aproape în întregime.

Fost vas grecesc ce a aparţinut miliardarului Aristotel Onassis, eșuat pe data de 15 octombrie 1968 in partea de nord a statiunii Costinesti, parte dintr-o serie de nave (Empire) care au servit initial guvernul britanic, a fost construit pe şantierele Harland & Wolff din Belfast (Irlanda de Nord), unde a fost construit şi celebrul Titanic, .



În seara zilei de 14 octombrie 1968, in urma semnalelor SOS primite, din portul Constanta a plecat initial o nava pentru a acorda ajutor echipajului, nefiind gasita in larg, o a doua nava care putea naviga mai aproape de tarm a descoprit vasul în dimineaţa zilei de 15 octombrie în dreptul staţiunii Costineşti, fiind salvata în primă fază de capitanul Mircea Ionescu.

A doua zi, întorcându-se la locul evenimentului, pentru a o trage şi mai în larg, s-a observat cu stupoare că nava era din nou pe uscat, mult mai adânc. Capitanul Ionescu caruia i s-a părut suspect acest lucru, în condiţiile în care marea nu fusese agitată, a cerut unui scafandru să verifice pupa navei, acesta descoperind că elicea era total distrusă de fundul pietros, semn că motorul fusese pornit cu toată puterea în timpul nopţii fortand practic esuarea totala a navei.

Operatiunile de salvare au fost stopate si epava vasului a rămas abandonata până în prezent, una dintre teorii sugerand ca incidentul a fost provocat intenţionat de căpitanul navei la ordinul lui Aristotel Onassis, pentru a putea obţine despăgubiri, dar, consultându-se cu salvatorii români, asiguratorul a refuzat plata. Întrucât echipajul a abandonat nava, potrivit regulilor internaționale nava a devenit proprietatea statului român din pacate de a lungul timplui nava s-a degradat continuu, în câțiva ani, fara un plan de reabilitare fiind posibil să dispară cu totul.

Bâlea Lac - Munții Făgăraș