Castelul Károlyi Carei

Supranumit "Peleșul Transilvaniei", Castelul Károlyi se afla situat in centrul Careiului, înconjurat de un parc întins pe câteva hectare, la 37 km de municipiul Satu Mare, povestea lui fiind legată de numele grofilor maghiari din familia Karolyi care au deţinut diferite funcţii în stat de-a lungul secolelor.

Dupa ce alaturi de Cetatea Károlyi din Ardud a fost renovat, ambele clădiri redobândindu-si aspectul si gloria trecutului, Castelul Károlyi din Carei a fost reintrodus în circuitul turistic fiind anual gazda a peste 100 de evenimente (expoziții, concerte și conferințe).



Castelul Károlyi a fost ridicat în 1482 după ce nobilii au primit de la Regele Ungariei, Matei Corvin, privilegiul de a-și face o casă de piatră pentru locuit. După o sută de ani, din cauza deselor incursiuni ale turcilor, au fost amenajate șanțuri și palisade şi a devenit o fortăreaţă de apărare a frontierei vestice a Transilvaniei. Cetatea a fost distrusă parțial în 1705, când a fost atacată de austrieci. După Pacea de la Satu Mare din 1711 au fost demolate zidurile și astupate șanţurile, iar construcția a căpătat forme din stilul baroc. În formă actuală a fost refăcută în 1894, după modelul castelelor din Franța.



Impunătoarea construcție are 130 de încăperi, dintre care 10 sunt puse la dispoziția publicului. Au fost deschise sala de bal, dormitorul și biblioteca pe ale cărei rafturi se află peste 2000 de volume din secolele XVIII-XIX, cu o valoare de aproape 100 de mii de euro, budoarul si impresionanta Sala Cavalerilor, de asemenea, sala dedicata unei fascinante expoziții de trofee din Africa de Sud precum si cea a figurilor de ceară, cu piese create în Budapesta care înfățișează diferite persoane care au legătură cu istoria castelului.



Program vizitare Castel Károlyi: Marți - Duminică: 09:00-17:00.

Webcam live partii schi Romania